Intervju z zobozdravnikom za konje
   
 
 
22.2.2011 - Kako pogosto mora konja pregledati zobozdravnik? Kako jahač ve, da z zobmi njegovega konja ni vse v redu? Ali se tudi konji bojijo zobozdravnika? Na ta in še mnoga druga vprašanja vam bomo odgovorili v intervjuju z našim stalnim zobozdravnikom za konje, Italijanom Emanuelom Allegrijem. Predstavljamo vam poklic, ki je redek in zelo poseben.
   
 
Gospod Emanuel, kako ste se sploh odločili za ta redek poklic? Kako dolgo že delate v tem poklicu?
Delati sem začel pred 18 leti v Milanu na veterinarski kliniki, kje smo delali s športnimi konji. Spoznal sem veterinarja, ki je bil zobozdravnik in on me je naučil. Poudaril je, da moraš konj vedno omogočiti možnost ustreznega žvečenja. Na začetku imaš seveda samo teorijo v glavi in vidiš nešteto brušenj zob in drugih posegov, vendar ko prvič porineš svojo roko v konjski gobec začenjaš od nule. Tako pridobivaš prakso vsak dan na novo.

Kaj je najpomembnejše pri tem poklicu?
Mislim, da sta za opravljanje tega poklica pomembni dve zadevi: kot prvo moraš obvladati tehniko, kar pomeni delati, delati in delati s konji, drugo pa je imeti občutek za delo s konji – navado, ki jo je malo težje razviti, ko si že odrasel kot pa če si rasel s konji že od malega, kot je bilo pri meni in sem bil obkrožen s konjeništvom. 

Ali delate samo v Italiji ali še kje drugje?
Trenutno nimam potrebe, da bi delal še kje drugje, ker imam dosti dela v Milanu. Včasih se zgodi, da grem delat izven Milana, vendar je to kar redko. Deset let nazaj sem potoval po vsej Italiji, na začetku kariere sem imel priložnost velikokrat potovati po Južni Ameriki .

Gotovo imate radi svoje delo. Ampak vseeno, ali bi rekli, da je vaše delo težko in nevarno?
Lahko je nevarno, če se ne spoznaš na konje. Konji so močnejši od ljudi, tudi poni te lahko resno poškoduje. Vedno je potrebno paziti, zato se moram odločiti, ali konju dati pomirjevalo ali ne. Če je konj zelo nevaren, uporabim pomirjevalo, saj je delo s takim konjem veliko lažje. Veliko lastnikov sicer ne mara, da njihovi konji dobijo pomirjevalo, zato se trudim, da se temu tudi izognem. Če je pa res potrebno, konjem dam pomirjevalo.

Kaj vse preverite v zobovju konja?  Ali gre za podobne težave kot pri ljudeh ali obstajajo razlike?  Katere težave  ali bolezni so največkrat prisotne pri teh živalih?
Najpogostejša težava lastnikov je, da primerjajo zobovje konja s človeškim zobovjem. Človeško zobovje se da primerjati z zobovjem psa ali drugih malih živali, konji pa imajo zelo posebno anatomijo. Karies ni nemogoč pojav pri konjih, je pa zelo redek. Osnovna težava je rast zob in ostre konice zob. Konji niso narejeni, da počivajo v boksih in pojejo nekaj kil žitaric in nekaj kil sena. V naravi konji žvečijo in jejo 17-18 ur na dan. Pri nepravilni uporabi zob pa jim le-ti tako zelo rastejo, da so potrebni redki obiski zobozdravnika.

Vemo, da konj žveči tako, da premika spodnjo čeljust v levo in desno stran. Kakšne težave lahko pri tem nastanejo? Ali je potrebno vsakemu konju pobrusiti konice zob?
Prav vsem konjem na svetu se zobje pri žvečenju zbrusijo v zelo ostre konice, kar je zelo nevarno za lica in tudi jezik. Različni konji imajo sicer različne težave v različnih starostnih obdobjih, vendar vsak konj potrebuje brušenje zob. Kar je zelo pomembno je to, da se z lastnikom pogovoriš o občutljivosti konja, zato ker vsak konj občuti bolečino drugače, čeprav ima čisto enake težave in stanje zob v gobcu. To pa je za zobozdravnika zelo težko, saj je lastniku konja zelo težko odgovoriti na vprašanje, koliko konja boli. Jaz kot zobozdravnik tega ne morem vedeti, saj konja ne poznam. Velikokrat se kasneje - nekje v treh tednih po brušenju - pokaže, ali se je stanje pri konju izboljšalo, ko vidiš, da bolj pravilno žveči, ali npr. pod sedlom, ko je mehkejši v rokah jahača. Po teh opažanjih lahko dobiš vtis, koliko je konja bolelo, vendar je bolečina še vedno najbolj odvisna od posameznega konja.

Jahači dostikrat sami zaznajo po obnašanju konja, da je z njihovimi zobmi nekaj narobe. Kako pogosto pa mora zobozdravnik pregledati konja?
Enkrat na leto je kar potrebno. Včasih se zgodi posebej pri mladih konjih, da je pregled in poseg potreben po 10 ali 11 mesecih, ker mladi konji hitreje rastejo in prav tako njihovi zobje. Za nekatere starejše konje je dovolj, da jih zobozdravnik obišče na 15 mesecev.

Ali so volčji zobje najbolj pogosti zobje za puljenje? Ali je treba konja vedno uspavati za puljenje zoba?
Pri športnih konjih izpulim vsak volčji zob. Pri nešportnih konjih ali kobilah volčjih zob ne pulim vedno, saj le-ti ne povzročajo težav pri žvečenju, ampak lahko povzročajo težave pri rokovanju s konjem. Pri konju, ki se ne jaha, pri starem žrebcu ali kobili, ki je zgolj v izpustu, ne pulim volčjih zob, saj to ni nujno potrebno. Športnim konjem pa vedno izpulim, ker se lahko zgodi, da so po puljenju volčjega zoba bolj sproščeni in lažji za obvladovanje pri jahanju. V vsakem primeru pa naredim najboljše kar lahko pri vsakem konju.

Za puljenje zob konja ni potrebno vedno uspavati. Vse je odvisno od splošnega emotivnega stanja konja. Osnovno pravilo je, da je lažje delati s starejšimi konji ali s konji srednji let in mirnimi konji, kot pa z arabskimi in velikimi konji brez pasme. Veliko pa je tudi izjem.

Omenili ste tudi, da je anestezija potrebna ne le za ublažitev bolečine temveč predvsem za zmanjšanje strahu. Ali konji čutijo kaj bolečine pri samem vrtanju, ko uporabite to veliko brusilno napravo?
Gotovo jih boli, ko jim izpulimo t.i. volčji zob. Katerokoli pomirjevalo uporabimo, je potreben rez v dlesen, kar je tudi boleče. Nekaj mojih kolegov daje lokalni anestetik, s čimer se jaz ne strinjam preveč, saj veliko konj ne mara injekcij v dlesen, ker je konju neugodno in ga boli. Težko je dati lokalno anestezijo, ker se konj lahko sunkovito premika. Mislim, da ni potrebna lokalna anestezija, če dobi že osnovno pomirjevalo. Puljenje voljčjega zoba je zelo lahka in hitra operacija, zato ni potrebna še lokalna anestezija. Velikokrat se konji premikajo tudi zaradi hrupa brusilne naprave, ker so zelo čustvene živali. Brušenje zob v njihovih glavah odmeva tako kot bi se jim zrušila streha hiše na glavo. Težave na zobeh pri konjih so stare kot konji sami. Jaz sem preizkusil vse naprave, ki so se pojavile na trgu, vendar še zmeraj delam z isto napravo kot pred 18 leti. Ne morem trditi, da je ta stroj najboljši, vendar je najboljši zame.

Ali se vam je pri svojem delu zgodila kakšna nezgoda, npr. da vas je konj ugriznil  in podobno?
Na srečo se mi ni zgodilo nič tako slabega, konj me ni nikoli ugriznil, tudi nikoli nisem bil v bolnici in upam, da bo tako tudi ostalo.

Najlepša hvala za pogovor.
  
    
 
Untitled Document
 
   
 
   
 
   
 
   
   
   
 
POSESTVO UGAR, Cesta na Ugar 26, SI-1310 Ribnica, Slovenija, Tel.: +386 1 83 73 133, Fax: +386 1 83 73 134, E-pošta: posestvo.ugar@ugar.si
 
   
Untitled Document