Uspehi slovenskih jahačev na tujih tleh
   
 
  25.3.2011 - Sezona konjeniških tekmovanj se je komaj dobro začela, pa že lahko poročamo o izvrstnih dosežkih slovenskih tekmovalcev tudi na tujih tleh. Minuli vikend je italijansko mesto San Giovanni in Marignano gostilo nacionalno tekmovanje v preskakovanju ovir A**** z nagradnim skladom 30.000 EUR. Za svojevrsten uspeh je poskrbel 12-letni Gaj Riossa, ki si je prijahal dvojne stopničke.
   
 

Vse več slovenskih jahačev, tudi v mlajših selekcijah, iz različnih koncev Slovenije se namreč udeležuje nacionalnih in internacionalnih turnirjev v presakovanju ovir na tujem, predvsem v Avstriji in Italiji. Minuli vikend je italijansko mediteransko mesto San Giovanni in Marignano v enem najsodobnejših in najlepših konjeniških centrov v Evropi, Horses Riviera Resort, gostilo nacionalno tekmovanje v preskakovanju ovir A**** z nagradnim skladom 30.000 EUR. Turnir je za mnoge domače in tuje tekmovalce služil za utrjevanje forme pred pomembnejšimi tekmovanji v nadaljevanju sezone.

Slovenska udeležba na tem prizorišču do sedaj še ni bila tako številna. Tekmovanja se je udeležilo pet slovenskih tekmovalcev. Barve Ugar Equestrian Team-a sta zastopala Maks Riossa in Gaj Riossa, Tomaž Laufer in Iza Vele prihajata iz Maribora, Nina Pangeršič pa iz Ljutomera.

Že prvi dan tekmovanj je minil v znamenju slovenskih uspehov. Za svojevrsten uspeh je poskrbel 12-letni Gaj Riossa, ki je na tekmi z 100 cm visokimi ovirami osvojil prvo mesto s poni kobilo Tesso,  v isti tekmi pa z drugim ponijem, Kyrionom zasedel tudi drugo mesto ter si tako prijahal dvojne stopničke.
 
Zmago je slavil tudi Tomaž Laufer s kobilo Lintea Tequila na višini ovir 135 cm, v isti kategoriji je Maks Riossa z Unaniemom zasedel 5. mesto. Nadaljevanje turnirja je tudi ostalim tekmovalcem prineslo lepe rezultate. Znova so se izkazali mladi slovenski jahači. Nina Pangeršič, ki prihaja iz Križevcev pri Ljutomeru, se je na turnirju dvakrat zavihtela do 3. mesta. Stopničke si je tokrat priborila na 8-letnem žrebcu z imenom Graf Sandro, sicer pa je bila 14-letna Nina z istim konjem lani tudi državna prvakinja v preskakovanju ovir med mlajšimi mladinci. Izpostavimo lahko tudi odlično jahanje 19-letne Mariborčanke Ize Vele, ki je sobotno tekmo odhajala brez kazenskih točk, torej brez podrte zapreke in v dovoljenem času. Tokrat je zopet nastopila s 17-letnim kastratom po imenu Efkusweg, ki je kljub svojim letom dokazal, da je še vedno v mladostni formi.
 
Svoj talent je v soboto znova potrdil tudi Gaj Riossa, ki je s Tesso ponovno zasedel 1. mesto, tokrat na višini ovir 110 cm. Omenimo pa lahko še sobotno zmago Maksa Riosse s perspektivnim kastratom Bastiaan-om v konkurenci 5-letnih konj.

Ob lepih uspehih slovenskih tekmovalcev na tujih tleh veseli predvsem napredek naših mladih jahačev, ki kljub svojim letom že kažejo tekmovalno zrelost in zelo dobro jahalno znanje. To, da mladi in tudi uspešni slovenski jahači prihajajo iz različnih regij Slovenije pa daje dobro podlago za zdrav razvoj profesionalnega konjeniškega športa tudi v prihodnje.

   

 
Untitled Document
 
   
 
   
 
   
 
   
   
   
 
POSESTVO UGAR, Cesta na Ugar 26, SI-1310 Ribnica, Slovenija, Tel.: +386 1 83 73 133, Fax: +386 1 83 73 134, E-pošta: posestvo.ugar@ugar.si
 
   
Untitled Document